In ons WO-thema ‘Meten is weten’ leerden we over verschillende maateenheden. We deden in de klas een plezante quiz met allerlei records over inhoud, gewicht, snelheid, tijd en temperatuur. Bij de records van lengte lazen we dat sinds 2009 de Burj Khalifa de hoogste toren is, die ooit gebouwd werd, wel 828 meter hoog. We bestudeerden vervolgens hoe verschillende torens gebouwd werden: met een stevige basis, met driehoek constructies, met zuilen…

We experimenteerden eerst met allerlei constructiemateriaal en probeerden in onze groep de hoogste toren te maken…  Hoger dan 1,5 meter geraakten we.

Nadien leerde onze meester ons hoe we de constructies konden verbeteren en steviger maken, door al het materiaal dat we kregen te gebruiken. We moesten ook onderzoeken hoe we met 4 papieren een stevige steiger konden maken. Daaruit leerden we dat 4 simpel, opgerolde stukken papier wel 29 zware boeken konden dragen. Dit was een ongelooflijk record.

Dan daagde onze meester ons uit om opnieuw een hoge toren te bouwen. We mochten ook een brug maken die 40 cm moest overbruggen en die minstens 30 cm hoog was en een stevig gewicht kon dragen…  Met vallen en opstaan en opnieuw aanpassen en verbeteren slaagden we allen in onze opdracht…  De toren haalde nu een record van meer dan 2 meter en een schip kon onder de brug varen, zonder er tegen aan te varen.

PS. De dropjes en de marsmello’s en de spaghetti’s werden niet echt gebruikt als verbindingsmateriaal…  Dit verdween praktisch allemaal liever in de mond…