Op maandag 10 oktober werden de leerlingen verwacht op de Milieuboot voor een tocht over de Schelde.  Na een welkomstwoord werden ze in drie klasdoorbrekende groepen verdeeld, die na ongeveer 45 minuten doorschoven.

De eerste groep bleef aan dek en maakte kennis met het leven van planten en dieren langs de rivier. Daarnaast leerden ze ook over de bedrijven die hier gevestigd zijn. Er werd hen uitgelegd wat er met het water kan mislopen wanneer deze bedrijven niet milieuvriendelijk werken.

De tweede groep haalde water uit de stroom en ging naar het labo. Onder de deskundige leiding van enkele professoren in spé werd het water onderzocht op helderheid, temperatuur, zuurtegraad, kleur en geur. Het Scheldewater blijkt nog redelijk goed te zijn. Daarnaast probeerden ze met de hulp van een determinatietabel allerlei waterdiertjes te benoemen.

De derde groep zakte af tot in het ruim. Hier werden ze in vier groepen aan het werk gezet. Ze bestudeerden de voedselketen van waterdieren en wat er gebeurt wanneer er geen evenwicht is. Een ander groepje onderzocht wat  de gevolgen zijn van afval dat in het water terechtkomt. Groep 3 zocht de weg van het kraantjeswater. En tot slot ging men aan de slag met de wereldkaart. Ze ontdekten dat het niet overal op aarde even makkelijk is om aan water te geraken.

Het was een leerrijke tocht!